Založ si blog

Drahá-lacná kabelka

Prednedávnom som navštívila jedno z najrýchlejšie rastúcich a rozvíjajúcich sa miest v juhovýchodnej Ázii, Bangkok. Okrem okukovania pamiatok a konzumovania všemožných jedál a nápojov, sme absolvovali aj špecifický fenomén thajského turizmu, nakupovanie.

V samotnom Bangkoku je niekoľko stoviek trhov a tiež ten najväčší v Thajsku, Chatuchak. Nachádza sa tu 15 000 stánkov, rozdelených do niekoľkých sektorov, pričom jeden z nich je práve ten s oblečením. Medzi množstvom hand made výrobkov a oblečenia ich domácich značiek sa tu nájde aj veľa napodobenín svetových značiek. Od naozaj drahých o ktorých sa mi ani nesnívalo až po najbežnejšie fajky či pásiky. Nemajú žiadny problém ich vyrábať, hocikde predávať či kupovať. Sú tam také, čo sa na originály podobajú ale aj bežný človek, po ich lepšom preskúmaní, vie, že to orignál určite nie je. Líšia sa však iba v maličkostiach, ktoré sú často prehliadnuteľné. Druhou skupinou sú fejky, ktoré sa od originálu nelíšia. Tenisky tam predávajú v originálne vyzerajúcich krabiciach, oblečenie s visačkou.

Už dlhé roky sa hovorí, že takéto perfektné napodobeniny prichádzajú z fabrík, ktoré vyrábajú aj originály. Thajci, zamestnaní v továrni na výrobu odevov pre určitú značku, sa po oficiálnom skončení smeny nepoberú domov, ale ďalej načierno vyrábajú také isté oblečenie či topánky ako dovtedy. Avšak s tým, že je to neoficiálne a toto oblečenie potom nájdete na trhoch o polovicu až dve tretiny lacnejšie ako v oficiálnom obchode tej značky. To ešte nehovorím o tom, že na cene sa dá takmer vždy ešte dohovoriť a je ešte nižšia. Avšak pravda je mnoho krát iná. Tieto napodobeniny sa vyrábajú v malých neoznačených fabrikách, bez kontroly, kde ázijskí zamestnanci pracujú v príšerných podmienkach, za veľmi nízku mzdu. Často ide aj o malé deti.

A to nie je jediný problém. Kupovaním týchto napodobenín podporujeme obchodovanie prostredníctvom čierneho trhu, podporujeme tým výrobcov, ktorí sú vlastne zločinci. Za tieto výrobky sa tiež neodvádzajú dane, a tak prichádzajú tieto krajiny, ale aj krajiny do ktorých sa to dováža o milióny eur. A to nehovorím o zdraviu nebezpečných látkach, ktoré sa v nich nachádzajú. Výrobcom fejkov totiž nejde o nič iné ako o zisk a sú schopní riskovať všetko.

Svetové organizácie, ktoré sa zaoberajú porušovaním práv duševného vlastníctva a spoločnosti, vlastniace veľké a drahé značky, ktoré sa najčastejšie kopírujú, ročne venujú miliardy dolárov na boj proti falšovateľom. Colníci zadržia milióny kusov napodobenín a odhalia mnoho pašerákov na hraniciach EU. Výrobca je však často neodhalený a nepotrestaný a výroba pokračuje ďalej.

Čo sa dá robiť v takomto nekonečnom boji proti falšovateľom? Prvou a základnou vecou by malo byť nekupovať si fejky. Poviete si a čo, keď nemám na originál tak si kúpim lacnejšiu verziu. Ale nenapdne vás, že práve týmto nákupom ste podporili čierny trh a zločincov, ktorí v ňom pôsobia. Čo tak radšej siahnuť po dostupnejšej značke, ktorá môže byť rovnako štýlová a trendy a podporíte ňou čestných obchodníkov. V niektorých krajinách ako napríklad Taliansko alebo Francúzsko je výroba predaj a dokonca aj kúpa týchto výrobkov trestná. Tak skúsme sa nabudúce trošku hlbšie zamyslieť, keď si budeme chcieť kúpiť drahú-lacnú kabelku.

 

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2454x
Priemerná čítanosť článkov: 2454x

Autor blogu

Kategórie

Archív